Hasznos tippek

Új tanulmány az olívaolaj-fogyasztás hihetetlen előnyeit mutatja

51views

Egy új tanulmány szerint az olívaolaj rendszeres fogyasztása egészségügyi előnyökkel járhat, különösen a kognitív képességek javítása szempontjából.

A Wall Street Journal szerint a JAMA Network Open című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a napi olívaolaj-fogyasztás összefüggésbe hozható a demencia okozta halálozás alacsonyabb kockázatával.

A vizsgálatban két, több mint 92 000 résztvevős csoport vett részt. A résztvevők mintegy 65%-a nő volt. Négyévente, 28 éven keresztül arról kérdezték őket, hogy milyen gyakran fogyasztanak különböző élelmiszereket.

Az orvos a vizsgálati időszak alatt elhunyt résztvevők halotti bizonyítványait is megvizsgálta, hogy megállapítsa, demencia volt-e a halál oka. Megállapította, hogy 4751 résztvevő halt meg demenciában.

A tanulmány megállapította, hogy azoknál, akik naponta legalább fél evőkanál olívaolajat fogyasztottak, 28%-kal kisebb volt a demenciában való elhalálozás kockázata, mint azoknál, akik soha vagy ritkán használtak olívaolajat.

Azoknak a résztvevőknek pedig, akik több olívaolaj-fogyasztásról számoltak be, alacsonyabb volt a demenciában való elhalálozás kockázata, függetlenül az étrendjük minőségétől vagy a mediterrán étrend betartásától.

A kutatók azt is megállapították, hogy a margarin és a majonéz körülbelül egy teáskanálnyi mennyiségének ugyanennyi olívaolajjal való helyettesítése 8-14%-kal csökkentette a demenciában bekövetkező halálozás kockázatát.

Emellett egy 2022-es, ugyanezen két csoportot vizsgáló tanulmány szerint a magasabb olívaolaj-fogyasztás a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozás körülbelül 19%-kal alacsonyabb kockázatával járt együtt azokhoz képest, akik soha vagy ritkán fogyasztottak olívaolajat.

Mint a tanulmány szerzői megjegyzik, az olívaolaj gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban, és olyan antioxidáns hatású vegyületeket tartalmaz, amelyek védő szerepet játszhatnak az agy számára.

A kutatók ugyanakkor azt mondják, hogy nem tudták azonosítani a különböző olívaolajfajták fogyasztása közötti különbségeket, illetve nem tudták kiszámítani az optimális mennyiségű olívaolaj fogyasztását.

A táplálkozási szakemberek korábban azt mondták, hogy bár az olívaolaj kétségtelenül jót tesz a szervezetnek, ez nem jelenti azt, hogy kanálanként kell inni. Mindent mértékkel kell fogyasztani, ezért elég, ha egyszerűen csak olívaolajat adunk egy salátához vagy más ételhez.